خبرآنلاین: یکی از بازیکنان برزیلی استقلال در مصاحبه تاریخی گفته بود از بچکی طرفدار این تیم بوده است!
خریدن بازیکنان خارجی طی 15 سال اخیر در استقلال نیز همچون پرسپولیس کلی حاشیه داشته و گاهی اوقات کار به فیفا هم کشیده شده است. آبیپوشان اگرچه در رابطه با شکایت بازیکنان به فیفا پرونده سبکتری نسبت به استقلال دارند اما با این وجود باز هم کلی دردسر با خارجیهای خودشان داشتهاند. استقلال هم از جمله تیمهایی است که در دو دهه اخیر کلی بازیکن خارجی بیکیفیت را خریده و بابت آنها میلیاردها تومان هزینه کرده است. این هزینهها و دردسرها آنقدر زیاد بوده که جذب چند مهره خوب خارجی را هم تحتالشعاع قرار داده است. جالب اینکه استقلال با مربیان خارجی هم به مشکل برخورده و کارش بالا گرفته است.
رأفت، آذربایجانی طلایهدار
استقلال بعد از انقلاب تا اواخر دهه هفتاد بازیکن خارجی قابل تأملی نداشت. البته چند نفری آمده و تست هم داده بودند اما قبول نشدند تا اینکه در تابستان سال 1379 یک هافبک آذربایجانی به نام رأفت قلیاف استقلالی شد تا حکم طلایهدار را پیدا کند. قلیاف چهرهای کاملاً معمولی بود و طی دو فصل حضور در استقلال هیچ کار خاصی از او ندیدیم. در مورد قلیاف شایعات غیرورزشی هم بود که البته ثابت نشد!
از بچگی استقلالی بودم
در تابستان سال 1382 وقتی امیر قلعهنویی به استقلال آمد، دو بازیکن برزیلی هم به این تیم آمدند. یکی از آنها مدافعی به نام رافائل گومز بود و دیگری مهاجمی به نام فابی سیو. گومز از همان روزهای اول قاعده بازی را یاد گرفت و طی مصاحبهای با خبرورزشی گفت: «من از بچگی رنگ آبی را دوست داشتم بنابراین از همان کودکی استقلالی بودم!» البته عمر این مدافع استقلالی در جمع آبیپوشان به نیمفصل هم نرسید و آنقدر ضعیف بود که عذرش را خواستند. فابی سیو هم تا انتهای فصل تحمل کرد و پس از آن دیپورت شد تا قصه آنها در جمع استقلالیها به سر برسد.
گلر بیحاشیه
در فصل 84 - 83 یک گلر صربستانی به نام جرج توپالوویچ به استقلال آمد و برای مقطعی حتی پیراهن شماره یک را هم بر تن کرد اما در نهایت ترجیح داد پس از یک فصل از این تیم برود. توپالوویچ سنگربان بدی نبود اما در عین حال نسبت به دروازهبانان ایرانی هم خیلی سرتر نشان نمیداد بنابراین دلیلی نداشت برایش پول خرج شود.
ماجراهای کوئیکه
داستان حضور لئوناردو کوئیکه هم در نوع خودش جالب توجه بود. مهاجم سیهچردهای که در نیمفصل 86 - 85 به بازیکنان استقلال اضافه شد و در بازی برگشت مقابل برق شیراز هم عالی بود اما در نهایت عمر حضورش از نیمفصل فراتر نرفت و مربیان استقلال او را به دلیل ضعف فنی کنار گذاشتند. جالب اینکه کوئیکه بعداً سر از اینتراخت فرانکفورت درآورد. البته در نهایت او هم فوتبالیست خیلی خاصی از آب درنیامد.
سان جان!
بدون شک اگر قرار باشد ضعیفترین بازیکن استقلال در فصل 87- 86 را برگزینیم باید روی نام سان جان اروسویچ زوم کنیم. هافبکی که با کلی تبلیغات به ایران آمد اما انصافاً در حد یک بازیکن امید هم نبود. سان جان پس از ترک ایران مدتی در لیگ نروژ بازی کرد.
برزیلیهای توریست
در فصل 90 - 89 استقلال از وجود سه بازیکن برزیلی سود میبرد (البته در آغاز فصل) که پرویز مظلومی به آنها اعتقاد داشت اما یکییکی کنار رفتند و تا پایان فصل هم دوام نیاوردند. یکی از آنها آنقدر اضافه وزن داشت که بیشتر شبیه کشتیگیرهای سنگینوزن بود تا فوتبالیست! در واقع آنها نقش توریست را داشتند.
داد و هوار به خاطر هوار و کرار
فوتبالیستهای عراقی هم در این سالها کم استقلال را اذیت نکردهاند و فریاد طرفداران را به آسمان بردهاند. هوار محمد و جاسم کرار دو چهره عراقی استقلال طی سالیان اخیر بودهاند. هر دو نفر انصافاً به لحاظ مالی چهرههای قابل قبولی بودند اما از نظر انضباطی آنقدر دردسر و حاشیه ساختند که داد و هوار همه را به آسمان بردند. البته قرار است کرار در لیگ پانزدهم کنار استقلالیها باشد و هر لحظه باید منتظر یک حاشیه جدید از او باشیم.
دروازهبان خوشگذران
در فصل 92 - 91 استقلال با کلی تبلیغات یک سنگربان استرالیایی به نام لیام رایس ردی را جذب کرد. گلری که سابقه اخراج از تیمش در استرالیا به دلیل زیادهروی در مصرف مشروبات الکلی را داشت! رایس ردی یک نیمفصل در استقلال ذخیره بود و وقتی مشخص شد که شبها وقت خودش را صرف مهمانیهای خاص! میکند، مدیران باشگاه ترجیح دادند در نیمفصل عذرش را بخواهند تا حاشیهها رسانهای نشود!
دیپورت جانشین رحمتی
وقتی مهدی رحمتی از استقلال جدا شد، مربیان این باشگاه یک گلر برزیلی به نام رافائل داسیلوا را خریدند و کلی هم رویش تبلیغ به راه انداختند طوری که یکی از آنها لاوره را با لقب جانشین رحمتی معرفی کرد اما جانشین رحمتی حتی تا پایان فصل هم در این تیم دوام نیاورد. داسیلوا آنقدر ضعیف بود که واقعاً حتی در اصول اولیه دروازهبانی هم مشکل داشت.
از تهدید تا شکایت
استقلال در این سالها بازیکنان خارجی که کارشان به تهدید و شکایت کشیده نیز کم نداشته است. جالب اینکه هیچکدام از این نفرات هم به لحاظ فنی خوب نبودند و در مورد جذب آنها حرف و حدیث بسیاری وجود داشته است. گوران لاوره، رودریگو توزی و هلمکه نفراتی بودهاند که عمر حضورشان در استقلال روی هم به 6 ماه هم نمیرسد اما یا شکایت کردهاند یا تهدید. داستان لاوره که خیلی بازتاب بدی داشت چون مدعی شده بود که گذرنامهاش را ضبط کردهاند و جای خواب هم به او ندادهاند!
حذف استقلال، تاوان جذب اکرم
در زمستان سال 86 یک فاجعه مدیریتی برای استقلال رخ داد که تاوان آن حذف از لیگ قهرمانان بود! لیست استقلال به موقع ارسال نشد و دلیل آن اصرار بر وارد کردن یکی، دو نام جدید به فهرست نفرات بود. از میان این نفرات، معروفترینشان «نشاط اکرم» هافبک عراقی بود. بازیکنی که امیر قلعهنویی به عنوان رئیس وقت سازمان فوتبال استقلال بر حفظ او اصرار داشت و در پاسخ به سؤال مبنی بر عدم ارسال به موقع اسامی، جمله ماندگار: «فوقش جریمهاش را میدهیم» را بر زبان آورد. البته این جمله اشتباه هم نبود چون استقلال جریمهاش را با حذف از لیگ قهرمانان داد!
مردان تأثیرگذار
در کنار نفراتی که نام بردیم و اغلب آنها هم ناکارآمد بودند، بیانصافی است اگر از کنار اسم چند خرید خوب و به نوعی فوقالعاده استقلال هم عبور کنیم. بدون شک بهترین بازیکن خارجی استقلال طی چند دهه اخیر، فابیو جانواریو بود. بازیکن برزیلی و مؤدبی که با استقلال (و سپاهان) قهرمانی در لیگ برتر را هم جشن گرفته. این مهندس عمران واقعاً بازیسازی متبحر بود و از بد حادثه به خاطر مصدومیت مجبور شد فوتبال را زود کنار بگذارد. در کنار آنها باید از جیلوید ساموئل، گوران زرکوویچ و آگوستین گیلائوری هم به عنوان خریدهای موفق استقلال یاد کرد. البته مسئله اینجاست که الان هیچکدام از آنها در استقلال نیستند.
پدیدهای به نام رینالدو
...در پایان مطلب بد نیست یادی هم از رینالدو کنیم. هافبک پرویی استقلال که هیچکس تواناییهایش را باور نکرد و عذرش را خواستند اما طرف یکی، دو سال بعد سر از سری A ایتالیا درآورد و با پیراهن تیم ملی کشورش در کوپا آمهریکا هم حاضر شد.